♬ALyna's Diaries♬: pizza

Entry Me Love Family Friends Post


  • Hi... Welcome to my blog. Bla..bla...bla... My name ALYNA !



owner

Contact Me

History

Credits
02:20 | 0 Cloud(s)
pizza


SEJARAH




          Orang Yunani Purba meliputi roti dengan minyak, herba dan keju.Di Yunani Byzantine, perkataan dieja πίτα atau pita, bermakna pai.Perkataan kini telah merebak ke Bahasa Turki sebagai pide, Bahasa Serbo-Croatia dan Bulgaria sebagai pita, Albaniasebagai pite dan Moden Ibrani pittāh.  Orang-orang Romdibangunkan plasenta, kunci tepung yang mendahului dengan kejudan madu dan berperisa dengan teluk daun. Pizza moden yangberasal dari Itali sebagai pai Neapolitan dengan tomato. Pada tahun 1889, keju ditambah.

         Raja Ferdinand I (1751-1825) dikatakan telah menyamar dirinya sebagai 'orang biasa', dan dengan cara haram, melawat kejirananmiskin di Naples. Salah satu cerita mengatakan bahawa beliaumahu tenggelam gigi ke dalam makanan yang permaisuri telahdiharamkan daripada mahkamah pizza-diraja. 
         Pada tahun 1889, semasa lawatan ke Naples, Ratu Margheritadari Itali telah dihidangkan pizza menyerupai warna bendera Itali,merah (tomato), putih (mozzarella) dan hijau (selasih). Pizza jenisini telah dinamakan sempena Ratu sebagai Pizza Margherita.


KAEDAH ASAS DAN PENAIK


           Bawah pizza, yang dipanggil "kerak", mungkin berbeza-bezasecara meluas mengikut gaya-nipis seperti di pizza yang biasa-tangan dilambung atau pizza Roman, atau tebal seperti dalam pizza pan yang biasa atau Chicago-style pizza. Ia secara tradisinya polos, tetapi juga mungkin berpengalaman denganbawang putih, atau herba, atau disumbat dengan keju.

Di restoran, pizza boleh dibakar di dalam ketuhar dengan batubata di atas sumber haba, dek ketuhar elektrik, ketuhar conveyortali pinggang atau, dalam hal restoran yang lebih mahal, kayu atauarang batu bata ketuhar. Pada ketuhar dek, pizza boleh merosotke dalam ketuhar pada dayung panjang, dipanggil mengupas, dandibakar secara langsung ke atas batu-bata panas atau dibakarpada skrin (logam bulat memarut, biasanya aluminium). Apabiladibuat di rumah, ia boleh dibakar di atas batu pizza dalam oventetap untuk menghasilkan kesan ketuhar batu bata. Satu lagi pilihan adalah pizza panggang, di mana kerak dibakar secaralangsung di panggangan barbeku. Pizza Yunani, seperti pizza alaChicago, dibakar dalam kuali dan bukannya secara langsung dibata oven pizza.


JENIS PIZZA



           Neapolitan pizza (pizza napoletana): Authentic Neapolitan pizza biasanya dibuat dengan tomato dan keju keju Mozzarella. Mereka boleh dibuat dengan bahan-bahan seperti San Marzano tomato, yang tumbuh di dataran gunung berapi ke selatan Gunung Vesuvius, dan mozzarella di bufala Campana, yang dibuat dengan susu dari kerbau air yang dibangkitkan dalam paya Campania dan Lazio secara semi-liarnegeri (ini mozzarella dilindungi dengan jawatan sendiri Eropah dilindungi asal).Menurut kaedah-kaedah yang dicadangkan oleh Associazione Vera Pizza Napoletana, doh pizza Neapolitan asli terdiri daripada tepung gandum (jenis 0 atau 00, atau campuran kedua-duanya), asli Neapolitan yis atau yis bir, garam dan air.Bagi keputusan yang betul, tepung yang kuat dengan kandungan protein yang tinggi (seperti yang digunakan untuk membuat roti dan bukannya kek) mesti digunakan.Adunan perlu diuli dengan tangan atau dengan pengadun berkelajuan rendah.Selepas proses yang semakin meningkat, doh mesti dibentuk dengan tangan tanpa bantuan rolling pin atau mesin lain, dan mungkin tidak lebih dari 3 mm (⅛ dalam) tebal. Pizza mesti dibakar selama 60-90 saat dalam 485 ° C (905 ° F) batu oven dengan api satu pohon-kayu. Apabila dimasak, ia perlu rangup, lembut dan wangi.Terdapat tiga varian rasmi: Marinara pizza, yang dibuat dengan tomato, bawang putih, oregano dan dara minyak zaitun (walaupun kebanyakan Neapolitan pizza juga menambah selasih yang Marinara), pizza Margherita, dibuat dengan tomato, dihiris mozzarella, selasih dan tambahan- dara minyak zaitun, dan pizza Margherita tambahan yang dibuat dengan tomato, mozzarella dari Campania di kambi, selasih dan minyak zaitun dara.

Napoletana pizza Khas Tradisional Jaminan (Specialità Tradizionale Garantita, STG) produk di Eropah.




           Versi buatan sendiri pizza yang dimasak atas pan pizza.Gaya Lazio: 

Pizza di Lazio (Rome), serta dalam banyak bahagian-bahagian lain di Itali, yang disediakan dalam dua gaya yang berbeza: kedai-kedai  jalan menjual Rustica pizza atau pizza al taglio. Pizza ini dimasak dalam kuali, baking panjang segi empat tepat dan agak tebal (1-2 cm). Kerak sama dengan 1 muffin Bahasa Inggeris, dan pizza sering dimasak di dalam ketuhar elektrik. Ia biasanya dipotong dengan gunting atau pisau dan dijual mengikut berat.Dalam restoran pizza (pizza), pizza dihidangkan dalam hidangan dalam bentuk tradisional yang bulat. Ia mempunyai asas nipis, garing agak berbeza daripada gaya asas yang tebal dan lembut Neapolitan. Ia biasanya dimasak di dalam ketuhar kayu dipecat, memberi pizza rasa dan tekstur yang unik. Di Rom, napoletana pizza mendahului dengan tomato, mozzarella, ikan bilis dan minyak (dengan yang demikian, apa yang di Naples dipanggil pizza romana, di Rom dipanggil pizza napoletana).
Jenis-jenis pizza Lazio-gaya termasuk:



~Pizza romana (di Naples): tomato, mozzarella, ikan bilis, oregano, minyak;



Pizza Vienna: tomato, mozzarella, Jerman sosej, oregano, minyak;



Pizza capricciosa ("pizza menentu"): mozzarella, tomato, cendawan, artichokes, ham dimasak, buah zaitun, minyak (di Rom, prosciutto ham mentah yang digunakan dan setengah telur rebus dan ditambah);



Pizza Quattro stagioni ("empat musim pizza"): bahan-bahan yang sama untuk capricciosa, tetapi bahan-bahan yang tidak bercampur;


Pizza Quattro formaggi ("empat keju pizza"): tomato, mozzarella, stracchino, fontina, Gorgonzola (kadang-kadang ricotta boleh ditukar untuk salah satu daripada tiga terakhir);


Sicily-ala pizza topping dibakar terus ke dalam kerak. ("Sicily" pizza di Amerika Syarikat adalah biasanya satu pelbagai berbeza produk, yang dibuat dengan kerak satu tebal dicirikan oleh bentuk satu segi empat tepat dan mendahului dengan sos tomato, keju dan pilihan topping. "Pizza Sicily" Pizza Hut itu, yang diperkenalkan pada tahun 1994, adalah bukan satu contoh yang sahih gaya sebagai bawang putih, basil, dan oregano hanya dicampurkan kedalam kerak);



White pizza (pizza Bianca) meninggalkan sos tomato, sering menggantikan pesto atau hasil tenusu seperti krim masam. Yang paling biasa, terutamanya di pantai Timur Amerika Syarikat, yang topping terdiri hanya mozzarella dan keju ricotta drizzled dengan minyak zaitun dan rempah-rempah seperti selasih segar dan bawang putih. Di Rom, Bianca pizza panjang merujuk kepada jenis roti yang mendahului dengan minyak zaitun, garam dan, sekali-sekala, rosemary sprigs. Ia juga gaya Rom ke bawah pizza putih dengan pokok ara, hasil yang dikenali sebagai e fichi pizza (pizza dengan pokok ara);



     

          Ripieno atau calzone pizza perolehan-gaya yang penuh dengan bahan-bahan beberapa, seperti ricotta, salami dan mozzarella, dan dilipat untuk membentuk bulatan setengah sebelum dibakar. Dalam calzone Itali harfiah bermaksud "kaus kaki besar", manakala perkataan ripieno sebenarnya bermakna hanya "mengisi" dan tidak dengan sendirinya membayangkan satu bentuk pizza.



Ripieno atau Calzone Pizza


        Leggera Pizza atau Pizza Mezzogiorno - asas yang sangat halus setengah sentimeter adalah yang paling, saiz yang besar pancake dengan hanya salah satu bahan topping seperti herba atau keju, sesuai untuk waktu makan tengah hari.




Leggera Pizza



Pizza Mezzogiorno


0 Comments:


Post a Comment